Националният музей “Земята и хората” ще представи в Двореца в Балчик специално подбрана колекция скъпоценни и декоративни камъни, под надслов „Съкровищата на Земята“. Изложбата включва 100 броя минерални образци.

Сред тях са диамант от ЮАР, рубин и сапфир от Русия; “Берил” – разновидности на минерала с различен цвят - изумруд, аквамарин, морганит, хелиодор, гошенит от знаменити находища от Бразилия, Русия, България; “Топаз” - различно оцветени природни и фасетирани образци от знаменитото находище Волин в Украйна, Русия и Бразилия; “Кварц” - различни разновидности на минерала – цитрин, планински кристал, опушен кварц и морион – фасетирани и природни кристали; “Аметист” - пурпурно виолетово оцветен кварц – фрагмент ог геода от Бразилия и фасетирани образци с различни нюанси, пише Novini.bg

В експозицията от екзотични скъпоценни камъни могат да се видят много рядко срещани минерали като скаполит и диаспор, чиято стойност може да се доближи до тази на диамантите, а от декоративните камъни са подбрани минерали, известни с красивия си цвят и рисунък, използвани за изработката на различни бижута и изделия – малахит, лазурит, родонит, тюркоаз, нефрит, кехлибар и уникалния чароит, минерал който е намерен на едно единствено място в света - до река Чара в Иркутск, Русия.

Представителна колекция “Ахати от България” показва полирани плочки ахати от два района на България - Кърджалийски и Шуменски.

Колекцията “Природно изкуство” съдържа минерали, образувани преди милиони години и извадени внимателно от мините по целия свят. От тях са изработени едни от най-красивите произведения на изкуството, намерили място в музеи и колекции.

Особен акцент в експозицията е нефритена катарама, открита от екип на доц. д-р Бони Петрунова при археологическите работи на некропол от XIV век на нос Калиакра. Настоящият директор на Национален исторически музей - София ще представи пред всички присъстващи ценната находка.

Националният музей „Земята и хората” - София е музей на минералното царство с богати и добре комплектовани фондове с над 37 000 музейни единици. Съхранява и показва една от двете колекции „Гигантски кристали” в света, най-богатата систематична колекция на Балканите - включваща 1613 минерални вида, най-пълната колекция от български минерали (309 вида), регионални и научни монографични колекции от знаменити световни находища. Особено място в минералния свят имат скъпоценните камъни, наричани „аристократи“ на минералното царство.