Две българки, които живеят и творят в Париж и определят себе си като българо-френски художнички, се заеха да покажат на парижани що е то алафранга. И да ги научат как се пише на кирилица, започвайки от „Де е България". Става дума за Иванка Петрова-Цекова, позната като Ване, и Кристин Цекова-Кристи.

Тяхната асоциация „Пари ВанетАрт" се включи в открития през миналия уикенд във френската столица Фестивал на солидарността с първото по рода си ателие по кирилица, съобщава Bgvoice.com

„Искаме да приобщим французите към българската култура, която те малко познават. Предложихме им игри с букви и с думи, така че всеки да научи, напише и запомни поне една дума на български, а за най-смелите предлагахме да напишат послание за солидарност на български. Когато им казвахме, че кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз и че е важно да се запознаят с нея, те се замисляха, поклащаха глава и ни казваха, че е наистина важна и сериозна нашата мисия", разказа Ване.

В навечерието на фестивала художничките откриха и своя изложба „Париж в Пловдив" в библиотека „Площад на празниците" в Париж. „Това лято бяхме в Пловдив с две изложби. По време на нашето пребиваване там ходихме до библиотеката, правихме снимки и изобщо събрахме материал, който обработихме и адаптирахме за френската публика, за да запознаем хората в Париж с интересни неща за България, които те не знаят, обясни замисъла Ване. Така французите имат възможността да научат за тепетата, за археологическите останки, за красивите къщи, за алафрангата, за първия Пловдивски панаир с френски балон, за Френския колеж, който е завършил Цанко Лавренов.

Ване и Кристи са убедени, че изкуството е комуникация и че творците трябва да сближават хората.