След две изключително успешни самостоятелни изложби в София и Варна, художникът Атанас Хранов завършва годината с експозиция в пловдивската галерия U Park. Днес в 19 часа е стартът на едно от най- очакваните събития сред ценителите на живопистта под тепетата. 

След "Чайниците на Балтазар" и "Халдейците" - два цикъла картини, които се превърнаха в истинско преживяване за познавачите, сега художникът е оставил заглавията и обобщенията на публиката, която ще види платната. Атанас Хранов се връща към по-големите мащаби, като освен всички свои причудливи символи и странни приказни герои, включва в картините си и различни винтидж орнаменти.

Художникът пресъздава различни сюжети с лекота и жизнерадостност.

С вещина смесва органично жанровете на пластичните изкуства и живописта. За направата на творбите си използва дърво, ръчна хартия, платно, бронз, сребро и полимерна мазилка върху метална конструкция.  

„Начинът ми на рисуване е магически реализъм - определението лежи в литературата, а не в изобразителното изкуство. Приказките не се делят на детски и за възрастни - те са за всички. Приказката е навсякъде, стига човек да има силите и времето да я открие за себе си”, посочва Атанас Хранов.

Въображението му преследва тънкия момент между реалното и нереалното.  „Най-вълнуващ е слънчевият залез – мигът, разделящ деня и нощта. Преданията казват, че тогава излизат приказни създания като самодивите”.

Вдъхновение пловдивският художник с 40-годишна кариера и десетки изложби в България и по света черпи от ветроходството. „В много от картините ми присъства онази светлина на Средиземноморието, на онова щастливо лято, което можеш да видиш само на лодка в открито море или на островите.

По обяд морето и небето се сливат в маранята. Цветовете им са избледнели и не са така наситени. През голямата част от деня тази неземна светлина ти е пред очите”, разказва Хранов.