Докато институтите, които подготвят Пловдив за Европейска столица на културата пред 2019 година се тресат от скандали, пловдивските артисти и интелектуалци се опитват да наситят със смисъл слоганът, с който градът ни спечели в надпреварата. А той е "Заедно". Под това мото се обединяват и 14 пловдивски художници, които подготвят проекта „Столиците на ЕС заедно с Пловдив – Европейска столица на културата ‘2019”. 

Предизвикателството към тях е отправено от пловдивската галерия Виа Артис, която е и домакин на проекта. Творческата провокация е отправена към автори, които обикновено творят в различна сюжетна насоченост. Идеята е тези  творци да представят по нов начин усещанията си и творбите си. Да изненадат своята публика с нови внушения и похвати. "Целта ни е тази изложба да се превърне в ежегодна като се привличат и други пловдивски автори. По пътя на изкуството ние търсим нови предизвикателства и нови публики, идеята ни е да има своеобразен културен обмен между различните творци и ценители на изобразителното изкуство" казва галеристът Георги Танчев. 

Участващите художници са подготвили по две творби свързани и носещи името на столици в Европейския съюз. Форматът на всички платна е 90х60 или 60х90 см. Столиците, които всеки рисува, са избрани чрез жребий.

Предизвикателството е прието от Ангел Пачаманов, Вихра Григорова, Геракси Гераксиев, Даниела Русева, Евгений Петров, Илиана Манукова, Лили Кючукова, Николай Няголов, Румен Нечев, Стефано Поповски, Христо Жеков, Христо Николов, Юли Шумарев, а френската авторка Елизабет Калмес освен родния Люксембург е нарисувала София и Пловдив. Общо изложбата включва 30 живописни творби.

По желание на собственикът на галерията 1/3 от събраните от продажбата средства, ще бъдат дарени за стипендии на Общество Нота Бене. Те ще бъдат отпуснати следващата учебна година на талантливи ученици художници.

 Изложбата ще бъде открита на 30 май в 18 часа и ще продължи един месец.