Литературен салон Spirt & Spirit  представи Димитър Гачев и книгата му „Създател на глобуси“ снощи. Модератор на събитието бе  Александър Секулов. Литературният салон, който е предпочитано място за срещи на четящите хора в Пловдив, посрещна с аплодисменти автора, който гостува за пореден път. 

Авторът  и редакторът Александър Секулов влязоха в словесен двубой, в който не липсваше хумор и самоирония.

Димитър Гачев е лекар по професия, поет по душа, писател по призвание. Роден е през 1967 г. в Пловдив. Издал е поетичните книги „Сто“, „Планина за сбогом“, „Онзи край на живота“, „Восъчни печати“, „Дете край Вавилон“, „Преди реките“. Автор е на романа „Маса за един“ и на сборника с разкази „Уудсток в градината“. Носител на наградата „Димитър Димов“ за писатели лекари.

„Димитър Гачев e създал поетичния си глобус не защото е обиколил целия свят, а защото целият свят се е приютил в очите му. Не защото е прекосил паралелите и меридианите, а защото е стоял в пресечната им точка. Не защото е разбрал какво е да си жив, а защо трябва да се живее. Не защото търси мястото, което ще стигнем във вселената, а защото знае мястото, където ще се приберем. И където ни чакат майките и бащите. Тази ведра в стоицизма си книга е орех, в чийто зелен глобус живее надеждата. Книга, която лекува.“ , казва  Александър Секулов

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.