Международният ден на детската книга отбелязваме на 2 април. Датата е избрана, тъй като на нея през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен. През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги, написа Plovdiv Time.

През годините са награждавани Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол. Сред тях е и Валери Петров, а Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен”.

През 1967 г. 2 април е обявен за Международен ден на детската книга по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY).

По този повод преди време британското издание The Independent, цитирано от noviteroditeli.bg, направи необикновена класация на вечните детски книги, любими на различни поколения.Начело е романът на Луис Карол „Алиса в Страната на чудесата“. На второ място са приказките на братя Грим, а след това са творбите на Ханс Кристиан Андерсен, следвани от приказките на Шехерезада. Списъка допълват „Питър Пан и Уенди“ от Джеймс Матю Бари, „Хрониките на Нарния“ от Клайв Луис, „Хобит: Билбо Бегинс или дотам и обратно“ от Дж. Р. Р. Толкин, книгите за Хари Потър от Джоан Роулинг, „Как се дресира дракон“ от Кресида Коуел, „Там, където живеят чудовища“ на Морис Сендак, „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг, „Матилда“ от Роалд Дал, „Приказка за зайчето Питър“ от Беатрикс Потър. Към този списък спокойно можем да присъединим и вълшебната проза на Астрид Линдгрен начело с „Пипи Дългото Чорапче“, "Мечо Пух" на Алън Милн, незабравимата "Малкият принц" на Екзюпери,  страхотната "Карлсон, който живее на покрива" на Астрид Линдгрен, приказките на Шарл Перо и "101 далматинци" на Доуди Смит, защото поради неясни причини те липсват в списъка.

Чудесно би било и в тези дълги дни на отворим и книгите на изумителните български разказваи и поети като Ран Босилек, Валери Петров, Дядо Пънч, Ангел Каралийчев и много други.