Медицински Университет – Пловдив се нареди сред академичните институции, копие от чиито истории се съхраняват в библиотеката на Ватикана. Инициативата за даряване на пълен комплект алманаси на Медицински Университет – Пловдив, подета от Катедра Образна Диагностика, подкрепена от Ректорското ръководство на МУ-Пловдив и осъществена от проф. Славик Табаков и проф. Магдалена Стоева носи допълнителен престиж на МУ-Пловдив. Подбраният от проф. Кичка Велкова комплект алманаси включва оригинални екземпляри на алманасите от 15, 25, 50, 60, 65, 70 годишнините на МУ- Пловдив.

Проф. Славик Табаков, който е Доктор Хонорис Кауза на МУ – Пловдив и проф. Магдалена Стоева от Катедра „Образна диагностика“, в ролята си на членове на ръководството на Международния Съюз за Физико-Инженерни Науки в Медицината, и делегати на Конгреса по Клинично инженерство в Рим, бяха удостоени с честта да са сред специалните гости на Папската аудиенция на Папа Франциск. По време на аудиенцията беше официалното представяне на комплекта алманаси на МУ-Пловдив в библиотеката на Ватикана. Благодарение на личната подкрепа на Президента на Конгреса по клинично инженерство и колегите от Римската Католическа Болница, английската версия на алманаха, посветен на 70-годишнината на МУ-Пловдив, заедно с официално посвещение, бе предадена лично в ръцете на Светия Отец.

Интерес предизвика фактът, че официалните лица в Римската Католическа Болница „Свето Сърце“ и във Ватикана разполагаха с информация за връзките на Кардинал Ронкали (по-късно провъзгласен за Папа Йоан XXIII) с основателя на МУ – Пловдив  – д-р Теофил Груев, през времето на пребиваването на Кардинал Ронкали в България.

Фактът че Пловдивската Католическа Болница е била първата Университетска Болница на новосъздадения Медицински Факултет в града ни през 1945 година беше причина нашите символични подаръци да са сред малкото приети за представяне на Папа Франциск.

Папската аудиенция и благословия от Папа Франциск бяха изключително вълнуващи. Надяваме се този символичен жест да отвори нови врати за сътрудничество пред Медицински Университет – Пловдив.

В Ректората на МУ-Пловдив беше предадено умалено копие на камбаната на Папа Франциск – сувенир от аудиенцията, който е осветен от Светия Отец.