Зелевата чорба е една от обичаните ястия от българския традиционен рецептурник и разбива митовете, че киселото зеле е само за сърмички. 

Необховми продукти:

кисело зеле - 500 г
праз - 300 г (2 - 3 стръка)
зелев сок - 2 л
ориз - 40 г (4 с.л.)
брашно - 2 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
черен пипер - на вкус
дол - на вкус
люти чушки - по желание

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме на дребно киселото зеле и праза. Заливаме ги с 2 л зелев сок и ги варим на умерен огън до омекване.

Прибавяме измитият ориз и варим чорбата още 15 минути.

Добавяме брашното и червеният пипер, размити в малко вода. Варим още 5-6 минути и подправяме с черния пипер и солта.

По желание прибавяме и леко препечените люти чушки.