Рецептата за зелен боб на фурна е излязла директно от книгата с българска национална кухня. Подобно на повечето тя е много вкусна. Вижте как да я приготвите:

  • зелен боб 1 кг
  • кисело мляко 1 чаена чаша
  • галета 3 супени лъжици
  • яйца 2 броя
  • краве масло 60 грама
  • червен пипер 1 чаена лъжица
  • магданоз 1/2 връзка

Рецептата зелен боб на фурна в две стъпки:

Първата стъпка от рецептата за зелен боб на фурна е подготовката на зеления боб. Измивате го и го почиствате, като изрязвате двата остри края на всяка бобена шушулка, след което разрязвате шушулките на две, ако са дълги. Слагате почистения зелен боб в подсолена вряща вода. Бобът ври около 10-15 минути, докато омекне.

След като бобът е омекнал, го отцеждате добре от водата. Разбърквате боба с червения пипер, галетата и 1 чаена лъжица сол, след което добавяте и разбитите яйца и кисело мляко. Изсипвате сместа в тавичка. Отгоре нарязвате кравето масло на парченца и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато ястието придобие златист цвят, за около 20 минути. 

 

Рецепта: Супичка