Здравословното хранене трябва да присъства в ежедневното ви меню, но ако не можете да спазвате и трите хранения, опитайте поне закуската да е такава. 

Представяме ви рецепта, която се приготвя само за 5 минути и ползите от нея са огромни. А именно, освен че подобрява храносмилането, осигурява и доза енергия, необходима за ежедневните дейности.

Съставки:

1 кисело мляко;

1 супена лъжица ябълков пектин (рецепта по-долу);

1 супена лъжица мед;

40-50 грама нарязани орехи;

половин лъжица канела;

30 капки прополис;

3 супени лъжици овесени ядки и сушени плодове по ваш избор.

Време за приготвяне: 5 минути.

Пектинът е вид фибри, които се срещат в растенията, а ябълките съдържат особено висок процент пектин. Ябълковият пектин, разтворимо влакнесто вещество от ябълките, има благоприятен ефект върху разграждането на мастните вещества и намалява абсорбцията на холестерол от храната и подобрява функцията на червата.

Рецепта за домашен пектин:

Трябват ви 1 кг органични ябълки и 250 мл вода. Измийте ябълките, отстранете дръжките и нарежете плодовете на по-малки парчета. Сложете 250 мл вода в тенджерата и нагласете котлона на макс, защото пектинът трябва да достигне висока температура за най-кратко време, в противен случай ще се разложи. Варете на умерен огън в продължение на 30 минути. След това продължете да готвите, като разбърквате, докато се сгъсти. Отцедете през цедка и веднага изсипете пектиновата смес в стерилизиран буркан.

Как да приготвим тази закуска?

Предната вечер смесете киселото мляко и ябълковия пектин и ги оставете в хладилника, за да се комбинират. Можете да направите това и сутрин, но тогава ще трябва да изчакате разтварянето на пектина. На сутринта добавете останалите съставки и разбъркайте всичко. Оставете да престои известно време, за да се съчетаят съставките и да омекнат овесените ядки.