Ядките и семената са богати на хранителни вещества храни, съдържащи ненаситени мазнини и други биоактивни съединения: висококачествени растителн4 протеин, фибри, минерали, токофероли, фитостероли и фенолни съединения. Благодарение на уникалния си състав, те повлияват благоприятно върху здравето. 

Епидемиологичните проучвания свързват консумацията на ядки с намалена честота на коронарна болест на сърцето и камъни в жлъчката при двата пола и диабет при жените. Също така оказват благоприятни ефекти върху хипертония, рак и възпаление. Кръвното налягане, висцералното затлъстяване и метаболитният синдром също се оказват положително повлияни от консумацията на ядки. Така става ясно, че ядките имат благоприятно въздействие върху много сърдечно-съдови рискови фактори.

Суровите ядки и още повече суровите семена имат значителни нива на фитинова киселина, форма на свързан фосфор, която служи като физиологичен защитник и антиоксидант за растенията. Докато фитиновата киселина е полезна за запазване на семената до поникване, когато се консумира от хора, тя се свързва с минералите в стомашно-чревния тракт, причинявайки дразнене и допринасяйки за потенциален дефицит на хранителни вещества. Някои животни естествено произвеждат адекватни количества от ензима фитаза, за да разграждат това  антихранително вещество, но при човека не е така, което води до проблеми с диетите, богати на фитати. 

Суровите ядки също съдържат значително количество ензимни инхибитори, които действат, за да предотвратят преждевременното поникване на ядките или семената в природата. И все пак тези ензимни инхибитори могат също така да свързват минералите и да причинят храносмилателно напрежение при хората, които ядат ядки. Повечето твърдения, възхваляващи ползите за здравето от суровите ядки и семена, са неточни, тъй като не отчитат факта, че много от хранителните вещества, които съдържат, не могат да бъдат правилно усвоени в сурова форма.

Фитатите и ензимните инхибитори, които правят ядките и семената толкова трудни за смилане, могат лесно да бъдат неутрализирани чрез накисване в солена вода и дехидратиране при ниска температура. Комбинацията от минерали и топлина работи за разграждане на дразнещите съединения, като същевременно запазва полезните мазнини и протеини. Много традиционни култури интуитивно са практикували тези методи на приготвяне, използвайки морска вода и слънце.

Накиснатите ядки и семена имат по-мек, по-малко горчив вкус от суровите. Те могат да бъдат по-лесни за смилане, което може да увеличи усвояването на някои хранителни вещества. 

Колко време отнема накисването на ядки и семена?

Накисването на ядки и семена не е трудно. Процесът на накисване е по същество един и същ за какъвто и вид ядки или семена, които са избрани да бъдат приготвени, въпреки че времето варира леко, за да се съобрази с разликите в състава на мазнините, размера, текстурата и т.н. Традиционните накиснати ядки и семена се правят, като се следват основни стъпки:

1. Измерват се 4 чаши сурови, неосолени, органични ядки/семена в купа със среден размер;

2. Покриват се с филтрирана вода, така че ядките да са потопени;

3. Добавя се 1-2 супени лъжици  сол;

4. Оставят се да престоят покрити за около 7 часа или цяла нощ;

5. Ядките/семената се изплакват, за да се отстранят остатъците от сол и се разпределят на един слой върху решетка, за да изсъхнат.

 

 

Източник: puls.bg