Лесна, бърза и вкусна рецепта за запечени картофи.

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 250 г кашкавал
  • 100 г шунка
  • 150 мл. течна готварска сметана
  • сол
 

Начин на приготвяне:

Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на едри парчета, след което се сваряват се в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждат се.

Половината от тях се разпределят в огнеупорен съд, посоляват се, поръсват се обилно с настърган кашкавал и върху него се поставят останалите сварени картофи. Отново се посолява и отгоре се поръсва нарязана на ситни кубчета шунка. Заливат се с готварската сметана.

Ястието се запича на фурна за около 20 минути при 180 градуса.

Запеканката се поднася гореща и по желание се декорира с връхчета пресен магданоз.