Ако сте опитвали боров мед, то сигурно познавате неповторимия му вкус на ароматна борова гора. Но той не само е вкусен, а и адски полезен, защото действа като имуностимулант. Лечебните свойства на шишарките се обясняват просто - борът е едно от най-популярните растения, което съдържа висока концентрация на фитонциди. Фитонцидите са биологично активни вещества, които убиват или инхибират растежа и развитието на бактерии, както и микроскопични гъби и протозои.

Важно е да знаем, че за да се отключат лечебните свойства на шишарките, те се берат, когато са зелени. Узрелите и паднали на земята може да използвате само за украса. 

Необходими продукти: 

  • шишарки - 90 зелени
  • вода - 3 л
  • захар - 1.5 кг
  • лимонтузу - 1.5 ч.л.

Начин на приготвяне:

  1. Измийте шишарките добре и ги разполовете. Сложете ги да се варят с водата, докато течността се редуцира наполовина.
  2. Оставете така всичко да престои за 24 часа. След това прецедете и добавете захарта. Отново сложете да се вари за около 10-15 минути след завирането.
  3. Накрая объркайте с лимонтузуто и след няколко минути снемете от котлона меда от борови шишарки.