Българската кухня е удостоила едно наистина добро място на  яхнията като част от основното ни меню. Тя може да бъде приготвена по доста нестандартни начини тук, но и в чужбина не я пренебрегват като гозба. Ето едно интересно предложение за направата на яхния , но не по „нашенски“.

Продукти:

  • шепа нарязан на кубчета непушен бекон или панчета
  • 4 глави жълт лук
  • 3 малки моркова
  • 1/2 ч.л. сладък червен пипер
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 300 г френска зелена леща
  • 500 мл бульон
  • 500 мл вода
  • шепа листа магданоз
  • 80 г масло
  • 100 г крем фреш (заквасена сметана)

Начин на приготвяне:

  1. Поставете тенждера с двойно дъно на умерен огън и сложете кубчетата бекон или панчета. Изчакайте да пуснат мазнина и добавете 2 глави лук, нарязани на едро. Добавете нарязаните на кръгчета моркови и гответе на слаб огън. Поставете капака и запържете зеленчуците до омекване.
  2. Добавете подправките - червен пипер, канела индийско орехче и разбъркайте. След минута-две добавете лещата. Залейте с бульон и вода. Захлупете и гответе 30 минути. Към края на готвенето добавете нарязани листа магданоз.
  3. За карамелизирания лук нарежете останалите две глави лук на полумесеци. Разтопете маслото в дълбок тиган и добавете лука. Гответе на много слаб огън, докато лукът напълно омекне и придобие златистокафяв цвят. Накрая добавете прясно смляно индийско орехче. Разбъркайте.
  4. Сервирайте яхнията от леща в дълбока чиния. Гарнирайте с карамелизиран лук и лъжица заквасена сметана.