Зелевите сармички са едни от най-вкусните по това време на годината. Ето я и рецептата.

Рецептата за зелеви сарми е подходящо меню за коледната трапеза. Необходими продукти: 1 буркан зелеви листа 300 грама ориз 600 грама телешка кайма 1 ч.л. червен пипер 1 /2 ч.л. черен пипер 1/2 ч.л кимион 1/2 ч.л. сол 30 грама зехтин (олио) Начин на приготвяне: 

Изчистваме и измиваме ориза. В голям тиган слагаме мазнината и червения пипер. Внимаваме да не изгори. Разбъркваме и сипваме ориза, продължаваме да бъркаме докато стане стъклен и остане на мазнина. Махаме тигана от котлона на дъска и подправяме с черния пипер и кимиона.

Слагаме каймата и намачкваме с помощта на преса за картофи до смесване на съставките. След като плънката е готова, навиваме сармите и ги подреждаме в глинен съд. Върху сармите поставяме порцеланова чиния обърната с дъното на горе. Наливаме вода в съотношение 1:3 в нашия случай 6 чаши.

Слагаме гювеча в незагрята фурна и печем на 180 градуса отгоре и отдолу за 1 1/2 часа. Листата на сармите може да са лозови, а може и мешени.

Да ви е сладко!

Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg