Ако се чудите какво да сложите на масата тази вечер - то картофеният пай със спанак е едно много добро предложение. 

Необходими продукти:

1 1/2 кг картофи
2-3 с. л. олио
1 стрък праз
1 глава кромид лук
100 г сирене
200-300 г замразен спанак
царевичен грис за поръсване (галета)
масло за намазване
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
По желание може да добавите и 2 щипки индийско орехче

Начин на приготвяне:

  1. Картофите се обелват, сваряват се в подсолена вода, пюрират се заедно с маслото и се овкусяват с индийското орехче и солта.
  2. За плънката лукът се реже надребно, празът - на по-едри колела. Запържват се в сгорещеното олио за 1-2 минути. Поръсва се с червен пипер, разбърква се и веднага се налива 1 к. ч. гореща вода. Задушава се 3-4 минути, след което се добавя замразеният спанак и настърганото сирене и се задушава около 5 минути, като от време на време се разбърква.
  3. Дъното и стените на тавата за печене се намасляват и се поръсват обилно с царевичния грис. Половината от картофеното пюре се разпределя по дъното и стените и се добавя приготвената плънка. Покрива се с втората половина от пюрето, разпределя се внимателно и се приглажда с лъжица, така че да се запечата. Пече се при температура 180 градуса до златисто.