Ако се чудите какво да сложите на масата тази вечер - то картофеният пай със спанак е едно много добро предложение.
Необходими продукти:
1 1/2 кг картофи
2-3 с. л. олио
1 стрък праз
1 глава кромид лук
100 г сирене
200-300 г замразен спанак
царевичен грис за поръсване (галета)
масло за намазване
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
По желание може да добавите и 2 щипки индийско орехче
Начин на приготвяне:
- Картофите се обелват, сваряват се в подсолена вода, пюрират се заедно с маслото и се овкусяват с индийското орехче и солта.
- За плънката лукът се реже надребно, празът - на по-едри колела. Запържват се в сгорещеното олио за 1-2 минути. Поръсва се с червен пипер, разбърква се и веднага се налива 1 к. ч. гореща вода. Задушава се 3-4 минути, след което се добавя замразеният спанак и настърганото сирене и се задушава около 5 минути, като от време на време се разбърква.
- Дъното и стените на тавата за печене се намасляват и се поръсват обилно с царевичния грис. Половината от картофеното пюре се разпределя по дъното и стените и се добавя приготвената плънка. Покрива се с втората половина от пюрето, разпределя се внимателно и се приглажда с лъжица, така че да се запечата. Пече се при температура 180 градуса до златисто.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Виж всички
Как да си направим бърза шарена туршия
02.11.25 23:15
13581
Как се приготвя печена тиква по турски
31.10.25 23:30
69545
Лесен и бърз начин за приготвяне на кисело зеле в буркан
30.10.25 23:15
9580
Акценти
Виж всички
По-голяма ледена пързалка ще радва пловдивчани тази година
04.11.25 13:00
5048
Силно земетресение в Гърция се усети и в Пловдив
05.11.25 09:33
23403
„Умни” гривни следят самотни възрастни хора в Пловдив
04.11.25 20:00
3770
Темите на Traffic News
Вирус с дълъг възстановителен период върлува в Пловдив
25.10.25 14:00
56555