Тази рецепта за канелени рулца ще Ви помогне да пренесета аромата на Коледа в дома си.

Необходими продукти:

  • прясно мляко - 400 мл топло
  • мая - 1 с.л.
  • бяла захар - 70 г
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • масло - 100 г разтопено + 60 г меко
  • брашно - 580 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • кафява захар - 5 с.л.
  • канела - 2 ч.л.

Начин на приготвяне:

Топлото мляко, маята, бялата захар и заквасената сметана се смесват и оставят за 10 мин. Добавят се 100 г от маслото (разтопено) и 480 г от брашното. Бърка се с дървена лъжица, докато всичко се смеси добре. Трябва да се получи лепкаво тесто, не се добавя повече брашно на този етап.

Купата се покрива с фолио и кърпа и се оставя за 1 час да втаса.

Изважда се на кухненския плот и се меси с останалите 100 г брашно + 1 ч.л. бакпулвер за 10 мин., като се добавят постепенно.

Разточва се във формата на правоъгълник и добре се маже с 60 г меко масло. Отделно се смесва кафявата захар и канелата и се поръсва върху маслото.

Навива се руло от по-дългата страна. Режат се сладки рулца с конец за зъби (може и с нож, но с конеца стават по-красиви). Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене, покриват се и се оставят да починат за 15-30 мин.

Пече се на 180°С за 25-30 мин., като ако отгоре започне да се запича твърде много, се покрива с фолио.

След като се изпекат и изстинат, може да се поръсят с глазура от пудра захар и прясно мляко.