Тази рецепта за канелени рулца ще Ви помогне да пренесета аромата на Коледа в дома си.
Необходими продукти:
- прясно мляко - 400 мл топло
- мая - 1 с.л.
- бяла захар - 70 г
- заквасена сметана - 2 с.л.
- масло - 100 г разтопено + 60 г меко
- брашно - 580 г
- бакпулвер - 1 ч.л.
- кафява захар - 5 с.л.
- канела - 2 ч.л.
Начин на приготвяне:
Топлото мляко, маята, бялата захар и заквасената сметана се смесват и оставят за 10 мин. Добавят се 100 г от маслото (разтопено) и 480 г от брашното. Бърка се с дървена лъжица, докато всичко се смеси добре. Трябва да се получи лепкаво тесто, не се добавя повече брашно на този етап.
Купата се покрива с фолио и кърпа и се оставя за 1 час да втаса.
Изважда се на кухненския плот и се меси с останалите 100 г брашно + 1 ч.л. бакпулвер за 10 мин., като се добавят постепенно.
Разточва се във формата на правоъгълник и добре се маже с 60 г меко масло. Отделно се смесва кафявата захар и канелата и се поръсва върху маслото.
Навива се руло от по-дългата страна. Режат се сладки рулца с конец за зъби (може и с нож, но с конеца стават по-красиви). Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене, покриват се и се оставят да починат за 15-30 мин.
Пече се на 180°С за 25-30 мин., като ако отгоре започне да се запича твърде много, се покрива с фолио.
След като се изпекат и изстинат, може да се поръсят с глазура от пудра захар и прясно мляко.
Още от категорията
Бърза и полезна еceннaтa cупa с тиква