Продукти:

  • 225 г сьомга
  • 1/2 с.л. лимонови кори
  • 2 скилидки чесън
  • к.ч. сол

За маринатата:

  • 25 мл. соев сос
  • 25 мл. мед
  • 25 мл. вода
  • 20 мл. зехтин

За декорация:

  • 1 стръка розмарин
  • 1 резена лимон

Рецепта:

Филето от сьомга се посолява и в него се втриват настъргана лимонова кора и пресован или нарязан на ситни кубчета чесън.

В купа се смесват соевият сос, течният мед, водата и зехтинът. Разбиват се до получаване на хомогенна смес и с нея се залива филето от сьомга. То се оставя в тази марината за минимум два часа в хладилник.

След това се поставя в тава, заедно с маринатата и се пече в умерена фурна около половин час или повече, като е важно периодично да се полива с маринатата по време на печенето.

Маринованата сьомга е удивителна на вкус и се сервира гореща, като по желание може да се украси със стръкчета пресен розмарин и резени лимон.