Продукти:
- 225 г сьомга
- 1/2 с.л. лимонови кори
- 2 скилидки чесън
- к.ч. сол
За маринатата:
- 25 мл. соев сос
- 25 мл. мед
- 25 мл. вода
- 20 мл. зехтин
За декорация:
- 1 стръка розмарин
- 1 резена лимон
Рецепта:
Филето от сьомга се посолява и в него се втриват настъргана лимонова кора и пресован или нарязан на ситни кубчета чесън.
В купа се смесват соевият сос, течният мед, водата и зехтинът. Разбиват се до получаване на хомогенна смес и с нея се залива филето от сьомга. То се оставя в тази марината за минимум два часа в хладилник.
След това се поставя в тава, заедно с маринатата и се пече в умерена фурна около половин час или повече, като е важно периодично да се полива с маринатата по време на печенето.
Маринованата сьомга е удивителна на вкус и се сервира гореща, като по желание може да се украси със стръкчета пресен розмарин и резени лимон.
Още от категорията
Православната църква почита днес Свети Мартин