Комбинацията от спанак и сирене фета ще зарадва вас и други членове на семейството - от най-малкия до най-възрастния. Освен това е страхотно, че няма да ви е нужно много време, за да приготвите тази закуска.
Tова ястие може да се приготви и от предната вечер. Всичко, което трябва да направите, е да го покриете с фолио и да го приберете в хладилника, след което просто да го изпечете на следващата сутрин.
Ако, от друга страна, по чудо не успеете да изядете цялото количество, можете да я съхранявате соления пай в затворен съд в хладилника до четири дни.
Необходими съставки:
1 супена лъжица зехтин
лук на кубчета
1 ½ чаена лъжичка сол
200 гр спанак
2 ситно нарязани скилидки чесън
2 супени лъжици ситно нарязан пресен копър (по желание)
12 големи яйца
500 мл мляко
1 чаена лъжичка горчица
¼ чаена лъжичка черен пипер
150 г натрошено сирене фета
Начин на приготвяне:
Оставете фурната да се нагрее до 190 градуса по Целзий. Намажете тавата за печене със зехтин.
Загрейте олио за пържене в голям тиган на умерен огън. Добавете лук, черен пипер и сол. Запържете ги, като от време на време разбърквате, докато лукът омекне, или около 5 минути.
Добавете спанака и чесъна и запържете още 3 минути.
Махнете съставките от огъня и разбъркайте с копъра. Получената смес прехвърлете в тавата за печене и разпределете равномерно.
Поставете яйцата, млякото, горчицата, друга чаена лъжичка сол и черен пипер в по-голяма купа и разбъркайте, докато се съчетаят всички съставки.
Получената смес изсипете върху първия слой спанак и лук. Поръсете счуканото сирене фета равномерно.
Сложете ястието да се пече във фурната, докато придобие приятен златистокафяв цвят. Преди да започнете да режете, е добре да го оставите да се охлади за пет минути.
Добър апетит!
Още от категорията
За Нова година: рецепта за истински немски щолен