Перфектната рецепта да се поглезите през почивните дни.

Необходими продукти:

  • 1 кг кори за баница
  • 1/2 кг лапад
  • 2 стръка праз
  • 400 г сирене
  • 7 яйца
  • 300 г кисело мляко
  • 300 мл. олио
  • 60 г масло
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

В тенджера се загрява малко олио и нарязаният праз се задушава за около 2 минути. След това се прибавя изчистеният и нарязан лапад и се задушава 5 минути. Подправя се със сол и черен пипер и се сваля от котлона, за да се охлади.

Яйцата се разбиват, като два жълтъка се отделят. Към разбитите яйца се прибавят натрошеното сирене, киселото мляко и содата бикарбонат. Сместа се разбърква и към нея се прибавя задушения лапад.

Голяма тава се намазва с олио. Две кори за баница и се поръсват с разтопено масло. След това се разпределя част от сместа с лапад и се навива на руло. Поставя се в средата на тавата.

По същия начин се приготвят и останалите кори, като се нареждат около първата поставена, така че да се оформи вита баница. Намазва се с отделените разбити жълтъци.

Баницата се пече около 40 минути в загрята фурна на 200 градуса. След това се покрива с чиста кърпа и се оставя да се задуши за кратко.