За да добавим чесън към каквото и да е ястие, трябва да го обелим, нарежем според рецептата и след това да го хвърлим в тигана, за да освободи аромата и вкуса си. Има набор от трикове за обелване на чесъна като професионалист, включително накисване на скилидките за една нощ, за да се отпусне люспата, както и различни начини за приготвяне на съставката, като накълцване, нарязване на по-едро или смачкване на скилидките.

Има обаче един трик, който вероятно не следваме (все още): да оставим нашия обелен и нарязан чесън да почине, преди да влезе в тенджера или тиган с другите съставки. Може да оставяме сготвеното месо да си почине, но причините да дадем почивка на чесъна са много различни.

Когато чесънът се нарязва, той освобождава ценните си ензими, които след това реагират с кислорода, за да образуват полезни съединения като алицин. В допълнение към вкуса, алицинът е пълен с ползи за здравето. Смята се, че понижава холестерола и кръвното налягане, а също така намалява възпалението.

Всъщност някои проучвания са установили, че може дори да помогне за предотвратяване на рак. Уловката е, че веднага щом нарязаният чесън се докосне до горещ тиган, топлината унищожава ензимите, които реагират, за да образуват алицин. Ето защо е от ключово значение да оставим чесъна да почине, така че алициновите съединения да могат да се развият напълно преди готвене. Добрата почивка също позволява на чесъна да развие по-силен аромат и вкус.

Чесънът не трябва да почива твърде дълго, за да "отключи" своите ползи за здравето

Оставянето на чесъна да почине няма да забави много процеса на готвене, но все пак може да искаме да планираме предварително, за да предвидим допълнително време. След като обелим и нарежем скилидките, оставяме чесъна настрана на плота на стайна температура. Необходимото време, в което трябва да престои, е поне 10 до 15 минути, за да запазим тези ползи за здравето, цитират набор от източници от Tasting Table. Веднъж отпочинали правилно, ползите от алицина ще останат непокътнати по време на готвене.

Има и много съвети за правилно готвене с чесън, така че да не губим всички тези усилия и произтичащите от това ползи за здравето от разработения алицин. Например, да се опитаме да купим възможно най-пресните глави чесън, за да получим най-наситени вкусове и най-високите нива на хранителни вещества и алицин.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock