Сезонът на киселото зеле настъпи. Освен че е много полезно, то влиза в състава и на много гозби. Предлагаме ви рецепта на постни сарми с кисело зеле и гъби. Много подходящи са за трапезата на Бъдни вечер, но и за всеки делничен ден. Приготвят се с много подправки и зеленчуци, коети ги прави богати на вкус.

Необходимите продукти са: праз - 1 стрък, олио - 150 мл, чесън - 3 скилидки, гъби - 300 грама пресни, моркови - 1 брой, целина - 0. 5 глава, доматен сок - 100 мл, червен пипер - 1 с.л.,  ориз - 200 грама, черен пипер - на вкус, кисело зеле - 1 глава малка, чубрица - 1 щипка,,джоджен - 5 - 6 листенца, зелев сок - 200 мл.

Приготвяне:

Нарежете зеленчука, праза и чесъна на ситно, гъбите и целината на малки кубчета а моркова на ренде. В дълбок тиган нагрейте половината олио, към него прибавете праза, целината, гъбите и моркова.

Запържете за около 10 минути и добавете ориза. Когато оризът придобие стъклен цвят добавете доматения сок, подправките и запържете за кратко.

Добавете 200 мл топла вода и посолете, варите на бавен огън докато ориза поеме водата при непрекъснато бъркане.

С така приготвената плънка завийте сармички, наредете ги в тава и залейте със зелевия сок и останалата част олио.

Завийте тавата с алуминиево фолио и я поставете в предварително нагрята фурна на 180 градуса и печете за 1 час, след което премахнете фолиото и доизпичате за 15-20 минути.

Постните сарми с гъби и ориз са готови.

Източник: gotvach.bg