Ветеринар, собственик на 7 кучета, соколи, международен съдия на кучета, председател на пловдивското киноложко дружество  и чревоугодник. Така накратко изглежда творческата биография на звездата от Мастър шеф - пловдивчанинът Костадин Шанков. Днес TrafficNews гостува в неговата КулинАРТница!

  Преяждането по празниците е една от най-честите и банални теми. Но замисляли ли сте се защо всяка година си говорим едни и същи заучени и до болка познати фрази, но в същото време продължаваме в темата и действията. Нима не е мода, също както да снимаме пръст с пръстен щом се сгодим ( когато винаги съм се чудел, дали с покупката на пръстена не предлагат и бутафорен селфи пръст) , или празничната трапеза, така еднакво шаблонирана, че съм убеден в това, че сармите които се снимат в дадена кооперация са едни и същи и обикалят домакините с мерак за известност по график.

И какво следва веднага след това, от коледни пости и въздържаност за няколко часа преминаваме към коледното угояване, празничното оливане и новогодишното претъпкване. А сега, за да видите че мисля за всички вас, ще ви предложа любима рецепта, създадена не в постен вариант, разбира се. Достатъчно лека и приятна и достатъчно лесна за направата и във всеки друг заринат с ангажименти ден . Насладете и се! Бъдете здрави и безкрайно усмихнати! Помагайте на хората около себе си от егоизъм, защото никой не може да живее щастливо насред нещастно общество!

С Любов

Д-р Шанков

 

ЗЕЛЕНА ФРИТАТА

Необходими

продукти:

100 г спанак

85 г грах, замразен

4 бр яйца

2 ч.л. зехтин

4 тънки ивици бекон, нарязан на ситно

1 скилидка чесън, тънко нарязан

½ бр. черео (или друг вид люто чушле) обелено и тънко нарязано

2 бр. червени печени чушки, нарязани на кубчета

40 г зрял чедър, настърган

Свежи подправки по желание – магданоз, копър и тн.

 

Начин на приготвяне:

Сложете спанака в гевгир и залейте с току-що преварена вода, за да омекне. Оставете, докато се охлади на допир. След това изстискайте колкото е възможно повече вода от него. Поставете в малък блендер или комбайн. Сложете граха в малка купа и залейте с вряла вода, която да го покрие. Оставете да стои така 2- 3 минути, след което отцедете. Добавете граха към спанака в блендера с едно от яйцата и желаните от вас подправки (магданоз, копър и тн.). Разбийте до плътна и гладка смес. След това добавете останалите яйца и разбийте, докато се смесят добре. Загрейте фурната до средна температура. След това загрейте на котлон олио в малък не залепващ, издържащ във фурна тиган и запържете бекона за 5 минути до хрупкавост. Добавете към него чесъна и лютите чушки, като готвите още около 2 минути. След което добавете в спаначната смес съдържанието от тигана. Изсипете новата смес в голям тиган, който също издържа във фурна. Поставете го на котлона за 3 мин, след което поръсете червените чушки отгоре. Гответе още няколко минути, докато дъното стане леко златисто. Поръсете с чедър и сложете във фурната за 5 минути, докато се стегне и стане златист и отгоре. Нарежете на парчета и сервирайте със зелена салата.