Зима , студ и още нещо, ала нека е горещо! Неее… няма да Ви засипвам със своята скромно „гениална“ проза, но искам да се замислим върху сезона, който е във вихъра си.

Много хора се оплакват от това, че Ковид пандемията ги е задържал вкъщи. Не могат да ходят по заведения, да излизат с приятели и да се ЗАБАВЛЯВАТ. Но нека погледнем другата страна на монетата… Нима това не е възможност да бъдете със семейството и любимите си, да прекарате забавни вечери с близки ( за предпочитане имунизирани J) приятели. 

Човекът е социално създание, но всяка правилна социализация започва със семейството. Там където да получи и да бъде научен да дава любов, внимание и уважение.

И как да покажем по-ясно любовта в ежедневието, освен приготвяйки нещо безумно вкусно, безкрайно апетитно и много ароматно, за което всички седнали около масата тръпнат с нетърпение. Именно такава е и следващата рецепта по мой прочит, която ще ви предложа. Зимна, топла и от сърце!

 

СВИНСКИ НАДЕНИЧКИ С ЛЮБИМОТО ПЮРЕ

Необходими продукти:

1 с.л. -  олио

6 бр. -  свински наденички, ако можете сами да си ги приготвите най-добре

масло – колкото кибритена кутия

4 глави (малки) – червен лук, нарязани на ситно

1 стрък мащерка

щипка - черен пипер

щипка захар

1 ч.л. -  брашно (препълнена)

1 с.л. - винен оцет

1 ч.ч. - червено вино

1 ч. л. - соев сос

350 мл - телешки бульон

 

За пюрето

1,200 г. -  картофи, обелени и нарязани на едри парчета

60 мл. -  мляко

60 мл. - сметана

70 г. - студено масло, нарязано на кубчета

200г. – сушени домати в зехтин, добре отцедени и фино нарязани

настъргано индийско орехче на вкус

 

Начина на приготвяне:

Загрейте фурната до 200C.  Загрейте олиото в тиган подходящ за фурна и леко запържете наденичките на средно силен огън за 8-10 минути, като ги обръщате, докато покафенеят от всички страни. Прехвърлете ги в чиния, след което сложете маслото в тигана и загрейте. Добавете лука, мащерката, черния пипер и захарта. Разбъркайте добре, върнете наденичките отгоре и поставете във фурната. Печете 20 минути, като на 10тата минута обърнете наденичките.

Сложете картофите в тенджера със студена подсолена вода и оставете да заври, след това намалете и оставете да къкри за 10-12 минути или докато се сварят. Отцедете ги и оставете за минута. Сложете млякото в друга тенджера и го загрейте (да закъкри), след това претрийте картофите през сито в горещото мляко и смесете добре с дървена лъжица на много слаб огън.Сложете сушените домати ,след което добавете маслото по малко, докато се получи пухкаво, гладко пюре.  Запазете го топло.

Когато наденичките са готови, ги поставете в друг съд и върнете на топло във фурната. Сложете тигана обратно на котлона и разбъркайте печения лук, той трябва да е лепкав и леко загорял по краищата. Задушете още минута-две, за да се карамелизира добре, след това добавете брашното и гответе още минута. Сложете оцета, оставете да къкри за минута, след това изсипете червеното вино и соевият сос и разбъркайте. Залейте с бульона и редуцирайте до сгъстяване ( около 10тина минути), или докато получите сос с предпочитаната гъстота. Извадете стръка мащерка, и поднесете наденицата поставена върху пюрето и залята със соса.