Цената на пъпеша пада през този период, така че сега е подходящият момент да опитате различни специалитети с него. Независимо дали го ядете свеж или правите ароматни напитки от пъпеш - ще получите чисти витамини в тялото.

В древните медицински трактати пъпешът е бил наричан „райският плод, който придава на кожата прасковен цвят, прави косата блестяща, очите млади, а желанието силно“. Съвременните диетолози са напълно съгласни с древните лечители. Ароматната мека част на пъпеша съдържа много полезни за нашето тяло вещества. Поради високото съдържание на аскорбинова и фолиева киселина, както и каротин, пъпешът се приема като ценен витаминен продукт. Това е първото място сред плодовете по съдържание на калций. Добре утолява жаждата, успокоява нервната система, има лек ефект върху стомашно-чревния тракт, нормализира баланса на водата и солта. За лечебни и профилактични цели, пъпешът може да се използва за общо укрепване на организма, има успокояващ ефект и действа като диуретик, леко слабително и стимулира кръвообразуването. Също така този плод е отлична защита срещу склероза и помага при ревматизъм.

Маринован пъпеш

Съставки: голям пъпеш, 30 карамфила, чаша оцет, три чаши захар.

Обелете пъпеша и го нарежете на парчета. Във всяко от тях сложете по няколко карамфила, след което ги залейте с оцет. Оставете да престои 24 часа. На следващия ден, без да добавяте оцет, поставете пъпеша във вода докато кипне и го сварете малко, а след това изцедете оцета. От захарта, водата и чашата изцеден оцет направете гъст сироп, оставете да заври, охладете го и залейте парчетата пъпеш.

Салата от пъпеш с домати

Съставки: 200 г пъпеш, три домата, връзка пресен босилек, връзка магданоз, чесън, 100 г натурално кисело мляко, сол и черен пипер по желание.

Накълцайте пъпеша и доматите. Направете дресинга: намачкайте скилидката чесън в киселото мляко, добавете сол, разбъркайте и залейте салатата. Добавете босилека и магданоза. 

Жълто гаспачо

Съставки: малък пъпеш, две жълти чушки, два стръка целина, две клончета мента, три супени лъжици лимонов сок, две супени лъжици сухо бяло вино, половин чаша заквасена сметана с 20% масленост, сол по желание.

Измийте чушките и ги почистете. Измийте целината. Нарежете чушките, целината и пъпеша на кубчета. Отделете около чаша кубчета пъпеш. Смелете останалото количество заедно с чушките и целината. Добавете лимоновия сок, виното и заквасената сметана, след това добавете сол. Разбъркайте и охладете. Подредете във високи чаши, отгоре сложете кубчета пъпеш и украсете с листа от мента.

Салата с пъпеш, авокадо и пиле

Състав: 200 г  пъпеш, авокадо, две пилешки пържоли, листа маруля, лъжица лимонов сок, три лъжици растително масло, сол и черен пипер по желание.

Нарежете пилешките пържоли на кубчета и ги запържете в растително масло от всички страни. Нарежете пъпеша на кубчета или направете топки с помощта на лъжица. Обелете авокадото и го настържете, след което поръсете с лимонов сок. Сложете листата маруля, пъпеша, авокадото и пилешките пържоли в чиния. Разбийте лимоновия сок с масло, сол и черен пипер, залейте салатата с дресинга и разбъркайте внимателно.

Ликьор от пъпеш

Нарежете зрелия ароматен пъпеш на парчета, напълнете бутилка с тях и веднага добавете водка, така че да покрие плодовете. Оставете да престои две седмици, след това го изцедете и подсладете по желание - до чаша и половина захар на литрова бутилка.

Сокът от пъпеш прочиства организма

Теорията за флаш терапията със сокове за прочистване на тялото е много популярна днес. Според тази теория, основата на лечебния сок е сокът от пъпеш, тъй като тялото го усвоява много по-бързо от соковете на други плодове. За да се отървете от токсините и примесите, се препоръчва да пиете чаша сок от пъпеш всяка сутрин на гладно в продължение на 20 дни, с добавяне на всякакви плодове. Най-добре е да използвате замразени плодове.