Ако вече нямате идея какво да сготвите за обяд или вечеря у дома или сте поканили гости, които искате да нагостите с нещо специално, може би тези три рецепти ще ви помогнат да изберете своята гозба. Дори и да не желаете да използвате рецептите в този им вид, винаги можете да направите необходимите промени, за да ги адаптирате по свой собствен вкус.

Вегетарианска запеканка с печен пипер и кори за баница

Необходими продукти:

точени кори за баница – 1 пакет

яйца – 3 бр

печени чушки – 1 буркан

извара – 250 г

лук – 1 голяма глава

сол и черен пипер – на вкус

олио

Начин на приготвяне:

За направата на плънката отцедете и нарежете на ситно печения пипер, след което го смесете с изварата. Почистете и нарежете на ситно и лука и добавете към пипера и изварата. Разбъркайте яйцата и изсипете отгоре. След което овкусете със солта и черния пипер. Добавете олиото и разбъркайте добре.

Блатът се приготвя от корите на баницата. За целта поставете 4 кори за баница върху предварително намазнена тава. Освен че трябва да покриете с кори дъното, покрийте и стените на тавата. Върху така приготвения блат изсипете сместа и разпределете равномерно. Печете в предварително загрята фурна около 40 минути.

Всяка седмица наред с останалите хипермаркети в града, брошура Т Маркет Пловдив предлага чудесни намаления за някои хранителни продукти, включително и точени кори за баница, от които бихте могли да се възползвате.

Баничка-тостер тип пица

Необходими продукти:

точени кори за баница – 1 пакет

яйца – 2 бр

сметана за готвене  – 10 с.л.

пълнозърнесто брашно  – 10 с.л

сирене – 50 г

бакпулвер – 1 ч.л.

сол – на вкус

олио – 1 с.л.

За плънката:

царевица – консерва

маслини – 5 бр.

кренвирш – 1 бр.

лук – 1 глава

Начин на приготвяне:

Накъсайте не парчета корите за баница. Разбийте отделно яйцата и започнете постепенно да добавяте към тях брашното, предварително разбъркано с бакплувера и сметаната, докато получите еднородна смес. В нея изсипете накъсаните кори, добавете натрошеното сирене и олио.

Загрейте сандвич тостера и сипвайте по една лъжица от тази смес.

За плънката смесете варена царевица, нарязани маслини, ситно нарязан кренвирш и ситно нарязан лук. Изпечете баничките, след което разстелете между две готови банички от плънката и поставете отново в тостера за кратко за изпичане на плънката.

Банички тип мъфини със сирене и кашкавал

Необходими продукти:

точени кори за баница – 1 пакет

яйца – 5 бр

сирене – 300 г

кашкавал – 100 г

олио – 100 мл

бакпулвер – 1 бр.

газирана вода – 200 мл

Начин на приготвяне:

Корите трябва, както са сгънати на руло, да бъдат нарязани на лентички, след което разделете тези лентички една от друга. Разбъркайте отделно яйцата, натрошеното сирене, бакплувера, олиото и настъргания кашкавал, след което добавете и газираната вода. След като сместа е готова, добавете и лентичките, като внимавате да не останат сухи кори.

Вече можете да разпределяте от сместа във предварително омазнени форми за мъфини. Загрейте предварително фурната на 180 градуса и печете около 35 минути.

Ако предпочитате да сготвите сладък деликатес от кори за баница, можете да видите тази рецепта за баница с ябълка и локум или тези ледени баклавички.