Необходими продукти: 

  • талиатели - 350 г
  • печурки - 4 - 5 големи
  • синьо сирене - 50 г
  • сметана - 200 мл за готвене
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • бяло вино - 100 мл
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 3 скилидки
  • масло - 100 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче

Начин на приготвяне:

В купичка се смесват натрошеното синьо сирене, сметаната и киселото мляко.

Печурките се измиват, отстраняват се пънчетата, посоляват се и във всяка гъбка се слага малко масло. Поставят се в тавичка с малко вода и се слагат да се запечат в силно загрята фурна.

Предпочитам тази обработка като алтернатива на пърженето, а и сосът от гъбите става много по-вкусен. Опитайте го на сол.

В тиган се сгорещява останалата част от маслото, добавя се малко зехтин и се запържва ситно нарязаният лук и чесън до златисто.

Деглазира се с бялото вино и котлонът се намалява. След като виното се поизпари, се прибавя сместа от сметаната, синьото сирене и киселото мляко. Подправя се с черен пипер и индийско орехче.

Котлонът се изключва. Бърка се, докато се образува хомогенна смес.

Внимание, сметаната не трябва да завира!

Талиателите се пускат във вряща подсолена вода с малко зехтин и се варят около 5-7 мин.

В кухненски робот смесете леко охладени запечените гъби заедно със соса им, измития и почистен магданоз, сметановия сос и пюрирайте.

Отцедете сварените талиатели и ги смесете с пюрето. Изчакайте вкусовете да се смесят и сервирайте с бяло вино.