Освен хубаво кафе, италианците често пият и горещ шоколад. Всеки, който е опитвал cioccolata calda, както се нарича напитката там, знае, че тя е богата на вкус, с гъста консистенция и кремообразна текстура.

Именно това и я отличава както от разтворимото какао за пиене, така и от това, което се предлага в много заведения в Щатите и в други европейски страни. И дори и да сме се опитвали да си го приготвим у дома, едва ли сме успявали да се доближим до истинския cioccolata calda, като използваме само мляко, какао и захар.

Всъщност, за да се получи горещият шоколад плътен и наситен, има и още една, доста ключова съставка. И тя е царевично нишесте.

Снимка 649518

Най-вероятно сме го използвали поне веднъж, за да приготвяме различни сосове, кремове и маринати, но съвсем спокойно можем да го включим и в рецептата за сгряващата шоколадова напитка. Излишно е и да се притесняваме, че ще развали вкуса ѝ, тъй като то е доста неутрално на вкус, пише Tasting Table.

Снимка 649519

За да си приготвим нашия cioccolata calda, първо смесваме малко нишесте с няколко супени лъжици прясно мляко. След това в отделен съд сипваме по-голямото количество мляко, какаото на прах, захарта и по желание подправки като канела и джинджифил. После слагаме съда на котлона и когато кипне, прибавяме нишестената смес. Всичко заедно трябва да се сгъсти, но без го оставяме да кипи повече от минута или две. В противен случай рискуваме нишестето да направи обратния ефект и да разреди горещия ни шоколад.

Когато напитката ни е готова, я сипваме в чаша и за още повече разкош, можем да поднесем с бита сметана отгоре, канела на прах и/или карамел.

 

Източник: Lifestyle.bg