За приготвянето на вкусна рибена чорба трябва да се следват няколко златни правила. Първото е, че за вкусна рибена чорба е необходимо тя да бъде приготвена с по-голямо количество риба, или колкото повече риба, толкова по-вкусна е рибената чорба. Второто правило гласи, че вкусна рибена чорба без девесил няма. Девесилът е задължителен за рибената чорба, като най-добре е той да бъде пресен, но ако нямате подправката в прясно състояние може да ползвате и сух. Следвайки тези правила, приготвянето на рибена чорба е лесно, а полученият резултат - много вкусен!

Необходими продукти: 

  • Риба 500 грама
  • Моркови 2 броя
  • Целина 1/2 глава
  • Картофи 2 броя
  • Лук 1 глава
  • Девесил 1/2 връзка
  • черен пипер 1/2 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

  1. Първата стъпка от рецептата за рибена чорба е сваряването на рибата. Може да ползвате различни по вид риба. Рибената чорба на снимката е приготвена от главата и опашката на една риба толстолоб. Имайте предвид, че ако ползвате само глави и опашки, е добре те да бъдат така отрязани, че да е останало и от месето на рибата.
  2. В голяма тенджера слагате рибата, добавяте 1 чаена лъжица сол и заливате с вода, така че водата напълно да покрива рибата. Варите до пълно сваряване, след което я изваждате с решетъчна лъжица от бульона, а самият бульон прецеждате през ситна цедка. След като рибата изстине, старателно я почистете от костите.
  3. Докато рибата ври, измийте и почистете морковите, картофите и целината и ги нарежете на дребни кубчета. Почистете лука и го нарежете на много ситно. Добавете всички зеленчуци към прецедения бульон и върнете тенджерата на котлона.
  4. След като зеленчуците поврат около десет минути и са полусварени, добавете почистената риба и ситно нарязания девисил и черния пипер. Оставете да поври още около десет минути.

 

Рецепта: Супичка