Разнообразните рецепти с тиквички придобиха голяма популярност в българската кухня през последните години. Но рулото от сочният зеленчук определено дава нов вкус, който трябва да опитате. Вижте как да го приготвите:

Необходими продукти: 

  • тиквички - 800 грама
  • яйца - 3 броя
  • кисело мляко - 1 чаена чаша
  • хлебна сода - 1/2 чаена лъжица
  • кашкавал - 100 грама
  • брашно - 7 супени лъжици
  • извара - 400 грама
  • чесън - 3 скилидки
  • копър - 1/3 връзка 

Начин ан приготвяне: 

  1. Първата стъпка от рецептата за руло от тиквички е подготовката на продуктите. Измивате тиквичките, отрязвате двата им края и ги настъргвате. Слагате настърганите тиквички в гевгир, поръсвате с 1 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Оставяте за осолените тиквички за около 30 минути, за да се отдели водата. 
  2. Докато тиквичките се отцеждат от водата, разбийте ¾ чаена чаша от киселото мляко заедно със содата, добавете и яйцата и отново разбъркайте. Към тази течна смес добавете и брашното и разбъркайте добре с тел за разбиване или вилица. След като получите хомогенна смес, добавете настъргания кашкавал. Накрая отцедете тиквичките с ръце и ги добавете към сместа. Разбъркайте добре. В голяма тава, например тавата на фурната поставете хартия за печене, върху която изсипете равномерно сместа с тиквичките. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, докато блатът придобие златист цвят.
  3. След като блатът от тиквички е изпечен го оставете да изстине напълно и го отделете внимателно от хартията за печене. С блендер или кухненски робот разбийте до получаване на гладък крем изварата, чесъна, копъра, останалото кисело мляко и ½ чаена лъжица сол. Разпределете крема върху равномерно върху блата, след което внимателно го завийте на руло, което оставете поне за 30 минути в хладилник.