За тестото:

  • яйца - 5 на белтъци и жълтъци
  • захар - 80 г (5 с.л.)
  • сол - 1 щипка
  • слънчогледово олио - 30 мл
  • брашно - 100 г (1 ч.ч.)
  • бакпулвер - 5 г (1 ч.л.)

За пълнежа:

  • череши - 1 кг без костилка
  • шоколад - около 100 г настърган черен или млечен
  • ЗАЛИВКА
  • шоколад - 60 г
  • мляко - 50 г или сметана

 

Начин на приготвяне:

Преди да приготвите други съставки, отделете белтъците и жълтъците и да ги оставета на стайна температура. Докато приключите с приготвянето на останалите съставки, белтъците трябва да са на стайна температура. Сега почистете черешите от костилките и ги изсипете в тавата, която се покрили с хартия за печене. Настържете шоколада равномерно върху черешите и оставете настрана.

Белтъците са на стайна температура, тъй като така се разбиват по-добре и създават повече обем. Разбийте белтъците на мек сняг, преди да добавите захар. Това позволява на меренга да запази обема си и да не спада при добавяне на захарта. Разделете захарта на три равни части. Никога не добавяйте цялата захар наведнъж, когато правите меренг.

Когато меренгът е готов, добавете един по един жълтъците. Вашето тесто от яйчен жълтък трябва да е бледожълто, което бавно пада на ленти и задържа формата си за малко.

Пресейте сухите съставки в сместа на три равни части. Внимателно го сгъвайте всеки път, преди да добавите още. Накрая добавете олиото, като го излеете в кръг и отново разбъркате внимателно с шпатулата. Изсипете тестото в тавата върху черешите и шоколада. Не забравяйте да загладите тестото в ъглите.

Печете пандишпана около 30 минути на 180 °C.

След като извадите какаовия сладкиш от фурната, обърнете го върху лист пергаментова хартия. След това отлепете внимателно хартията от печенето. Внимателно навийте рулото навътре с хартията, върху която го обърнахте, като задържате леко, да не се разтвори и закрепете хартията плътно към ролката. Внимавайте да не стискате рулото или да навивате твърде плътно, тъй като това може да доведе до образуване на пукнатини. Както е с хартията, прибирате за един час да изстине.

Черешите много добре се запичат и стават на чудесен пълнеж със шоколад.

След определеното време залейте с разтопения на водна баня шоколад и мляко или сметана и залейте черешовото руло. Декорирайте с вашето въображение, като поръсите с ядки или нарязан шоколад или друго.

Насладете се на този перфектен австрийски сладкиш, изпитан във времето! Такива сладки рула винаги са се приготвяли в Австрия. Череша и шоколад е най-класическата комбинация!

Източник: Gotvach.bg - Ivi Vacca