Продукти:

За хлебчетата (20 бр.):

  • 450 г брашно
  • 5 г подобрител за хляб
  • 50 г брашно от 5 зърнени култури или пълнозърнесто брашно
  • 7 г суха мая
  • 20 г какао
  • 1 яйце със стайна температура
  • 40 г захар
  • 30 г безсолно масло + 30 г за намазване
  • 250 мл вода
  • пудра захар

За шоколадовия сос:

  • 100 г млечен шоколад
  • 100 г пълномаслена течна сметана

За муса с маскарпоне:

  • 250 г маскаропен
  • 80 г пудра захар
  • 1/2 шушулка ванилия

За карамелизираната круша:

  • 1 круша Уилямс
  • 20 г безсолно масло
  • 20 г захар
  • 1/3 ч.ч. бренди

Начин на приготвяне:

1. За хлебчетата пресейте брашното в голяма купа. Добавете и какаото, като го пресеете. Добавете и брашно от зърнени култури. Разбъркайте. В чаша смесете захарта, сухата мая и хладка вода. Разбъркайте и добавете към сухата смес, като оформите кладенче в нея. В кладенчето добавете още предварително разбито яйце и щипка сол. С помощта на вилица смесете продуктие, след това омесете с ръце. Накрая добавете маслотокъм тестото и го омесете. Извадете тестото върху плота и доомесете за кратко.  Оформете на гладка топка, поставете я в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото на топло да удвои обема си.

2. Извадете втасалото тесто и го омесете за кратко върху набрашнен плот. Разделете го на порции от по 40 г. Оформете малки топчици и ги подредете в тава, постлана с хартия за печен, на достатъчно разстояние една от друга. Поръсете с 1-2 капки зехтин всяка топчица и притиснете леко с върха на пръстите. Покрийте хлебчетата и ги оставете да втасат. Намажете бухналите хлебчета с разтопено масло и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути.

3. За шоколадовия сос загрейте сметаната почти до кипене. Залейте с нея нарязания млечен шоколад в купа. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава.

4. За муса от маскарпоне смесете пудрата захар, маскарпонето и остърганата вътрешност на шушулката ванилия и разбъркайте до хомогенност с помощта на шпатула.

5. Намажете изпечените хлебчета с разтопено масло отново и ги оставете да починат 5-10 минути.

6. Нарежете крушата на кръгчета, като остраните дръжката и. Разтопете маслото в тиган и го изчакайте да покафенее. Подредете кръгчетата круша в него. След 2 минути поръсете захарта. Налейте брендито и изчакайте алкохола да се изпари, а крушата да омекне.

7. Разрежете хлебчетата на две, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Нанесете от муса с маскарпоне върху долната част на хлебчетата. Поставете кръгче круша и полейте щедро с шоколадов сос. Захлупете с капачето на хлебчето и поръсете с пудра захар.

 

Рецепта: 24kitchen, Лука Чиано