Торта Павлова е една от най-популярните и приготвяни торта в целия свят. Леката и крехка торта с целувчен блат е спечелила слава на фин и нежен сладкиш, едновременно атрактивен и много лесен за приготвяне. Рецептата за шоколадова торта Павлова със сладко от череши стъпва на класическата рецепта за торта Павлова. Ето как да я приготвите: 

 Необходими съставки: 

  • белтъци - 6 броя
  • какао - 3 супени лъжици
  • захар - 1/2 чаена чаша
  • нишесте - 1 чаена лъжица
  • оцет - 1 чаена лъжица
  • сладко от череши - 1/2 чаена чаша
  • сладкарска сметана - 250 мл

Начин на приготвяне: 

  1. Първата стъпка от рецептата за шоколадова торта Павлова със сладко от череши е подготовката на сместа за блата. Тъй като основата на всяка торта Павлова е целувчения блат, то и тук, при приготвянето му трябва да се спазват всички правила за приготвяне на целувки. В напълно суха купа изсипвате белтъците, които трябва да са престояли поне 2-3 часа на стайна температура. Разбивате с помощта на миксер до образуване на пяна, като малко по малко добавяте захарта, както и пресятото какао до получаване на пухкава целувчена смес. Накрая разбърквате оцета с нишестето и ги изсипвате на тънка струйка при непрекъснато бъркане към разбитите белтъци.
  2. В голяма тава поставяте хартия за печене. Изсипвате белтъчената смес на топка върху хартията за печене, като с помощта на шпатула я оформяте така, че в центъра да бъде малко вдлъбната. Печете в предварително загрята фурна на 130 градуса за около 90 минути. След като блатът е изпечен го изваждате от фурната и след като поизстине внимателно го отделяте от хартията за печене и го поставяте в чиния за торта.
  3. Разбивате с помощта на миксер сметаната, като в случай, че не е подсладена добавяте 2-3 супени лъжици захар. Разбитата сметана разстелете върху целувчния блат, след което залейте със сладкото от череши. Получената шоколадова торта Павлова със сладко от череши е хрупкава отвън и мека и кремообразна в сърцевината си!