Осмото издание на Седмицата на италианската кухня по света тази година ще се проведе от 13 до 19 ноември и ще бъде озаглавено „На масата с италианската кухня: здравословно и вкусно“. Тази година Пловдив за първи път се включва в инициативата. Известният шеф-готвач Росен Чакъров ще проведе майсторски клас по модерна италианска кухня в Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в Пловдив, който ще включва няколко ястия по негови рецепти.

Като един от водещите кулинарни експерти, Росен Чакъров е добре познат, вдъхновяващ радетел за популяризирането на чистата фермерска храна, сезонни продукти и едно по-дълбоко разбиране за философията на храната и храненето. Ментор на кулинарните работилници на фермерските пазари, автор на общественият проект „Живодар – кулинарни истории на две колела“, основател на иновативният кулинарен център за събитиен кетъринг и частни мероприятия - „Кулинарна Лаборатория“, както и бутиковия кулинарен магазин „СтолЪ“. Консултант, главен готвач и обучител на десетки ресторанти и хотели в България и Кипър. Водещ на готварски рубрики, телевизионни участия и гост готвач, познат със своите здравословни съвети, вечери и менюта. Жури на национални и балкански състезания с над 22 години опит с национални и международни кулинарни награди.

Инициативата се насърчава от Министерството на външните работи на Италия  с цел да се укрепи италианската кулинарна традиция в чужбина. Както всяка година, агенцията ITA се ангажира да организира поредица от събития за популяризиране на тази важна инициатива. Календарът на събитията включва:

Насоките, които ще бъдат в основата на тазгодишното събитие са популяризиране на средиземноморската диета, популяризиране на регионалните храни и вина и на туристическите маршрути, борбата срещу явлението “италианско звучене”- Italian sounding и др. 

Същевременно да се подкрепи износът на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор, и туристическите потоци по маршрути, свързани с храни и вина.

На 14 ноември в 18.00 ч. в Националния етнографския музей на БАН,  ще се проведе конференцията „Розата в кулинарната традиция“ с куратор проф. Алесандра Дженаро. Събитието си поставя за цел да представи на публиката в столицата кулинарни традиции от Италия, свързани с употребата на розата в готварското изкуство, по-специално в италианската област Лигурия. България е известна по света с производството и употребата на розата в козметиката. От древни времена до днес в Тракийската долина е съхранена традицията за производство на ухайното розово масло, широко ползвано в производството на парфюми и други традиционни български продукти.

 На 16 ноември ще се проведе благотворително събитие в дневен центъра за пълнолетни лица с увреждания "Света Марина" в София, шеф Лука Малакрида ще приготви две ястия заедно с младите гости на заведението, които след това ще бъдат сервирани за обяд в същия ден за всички.