Това нестандартно за нашите ширини предложение излиза от идеите на феноменалния Найджъл Слейтър. Ето как да се развихрите със замах в кухнята и да оставите едно наистина добро впечатление на себе си и на близките, които ще нагостите с тази салата.

За салатата:

  • 1 малка глава лук
  • 3 с.л. бял винен оцет
  • 500 г дребни картофи
  • 6 слайса пушен шарен бекон
  • 2 цели пушени скумрии

За дресинга:

  • 2 ч.л. дижонска горчица
  • 1 пълна с.л. каперси
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 6 с.л. зехтин
  • 4 стръка копър

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и сварете картофите в подсолена вода за 15 минути или до омекване. Прецедете ги и ги нарежете на кубчета.
  2. Отстранете кожата на пушените скумрии, както и костите. Начупете месото на големи парчета и ги поставете в голяма купа.
  3. Подредете слайсовете бекон в тава, постлана с хартия за печене. Поставете на най-горното ниво в предварително загрята фурна на 220 градуса за 10 минути, докато станат хрупкави.
  4. Обелете и нарежете на тънки кръгчета лука. Сложете го в купичка и го залейте с винения оцет. Оставете настрани за 10 минути.
  5. За дресинга в купичка смесете горчицата, каперсите, оцета, нарязания копър и зехтина. Разбъркайте много добре. Поставете лука в дресинга и разбъркайте.
  6. Добавете нарязаните картофи при пушената скумрия. Нарежете или накъсайте на големи парчета бекона и добавете и него. Залейте с дресинга с лук и разбъркайте салатата много добре.