Вариант за лека и диетична вечеря - рулца от печен патладжан.

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 100 г моцарела
  • 100 г пармезан
  • 200 г чери домати
  • 4 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 50 мл. зехтин
  • босилек
  • риган
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват на тънки филийки. Посоляват се и се оставят за около 15 минути, да се отцедят от горчивия сок. След това се изплакват и се подсушават добре.

Намазват се със зехтин и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса до готовност. След това се прехвърлят в съд с капак или се покриват с фолио, за да се задушат и да омекнат.

През това време в загрят зехтин се задушават накълцаните лук и чесън. Когато омекнат се добавят нарязаните на ситно чери домати. Плънката се оставя да покъкри няколко минути, докато остане на мазнина.

Моцарелата и пармезанът се настъргват в две отделни купички.

На всяка филийка патладжан се слага от плънката и се поръсва с моцарела. Поръсват се със сол, черен пипер, риган и босилек. Завиват се на рулца и се нареждат в тава.

Поръсват се с настъргания пармезан и се запичат за около 10 минути в загрятата фурна.