Лятото вече почти е тук и идва време за по-леките и същевремено вкусни десерти за топлите дни. Един такъв е любимото на много от нас руло в ягоди и кокос. Ето и как да го приготвите:

Съставки за блата:

5 яйца
3 супени лъжици гореща вода
150 г захар
100 г брашно
50 г царевично нешесте
2 чаени лъжички сода за хляб
малко сол
100 г кокос и 20 г за поръсване

Подготовка:

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците до пухкава смес.. Разбийте жълтъците с топла вода и захар, докато станат кремообразни. Смесете брашното с нишестето, содата за хляб, солта и 100 г сух кокос в купа и постепенно добавете сместа от жълтъците, като разбивате с миксер.

Смесете белтъците с помощта на шпатула. Поставете хартия за печене върху голяма тава и изсипете сместа. Печете 10-15 минути.

Докато блата се пече, пригответе влажна кърпа, поръсена с 20 г кокос. Поставете горната част на тортата върху кърпата, отстранете хартията за печене и обърнете. Поставете пълнежа, но чак когато кората се охлади.

Съставки за пълнежа:

250 г ягодово сладко
200 г крема сирене
разбита сметана 200 мл
100 г пудра захар
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
250 г пресни ягоди (на кубчета)

Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте разбитата сметана на твърд крем. Добавете крема сирене, захар и екстракт от ванилия и разбъркайте, докато всичко се смеси добре.

Намажете блата с ягодово сладко. Поставете пълнежа с шпатула и оставете малко крем, който да сложите върху тортата.

Поставете нарязани ягоди по цялата дължина на блата. Завийте го на руло. Отгоре добавете малко от пълнежа и украсете по желание.