Рецептата е бърза и лесна, а полученото ястие е с уникален аромат на горски гъби. Въпреки че ризотото с манатарки е основно ястие, може да го сервирате и в като гарнитура на всякакъв вид месо, а ако допълните порцията ризото с манатарки с чаша фино розе или бяло вино ще получите изискана и ефектна вечеря.

Необходими продукти: 

  • ориз 1 чаена чаша (най-добре ориз сорт арборио)
  • манатарки 50 грама сушени
  • лук 1 брой
  • чесън 2 скилидки
  • краве масло 100 грама
  • бяло вино 1/2 чаена чаша
  • пармезан 50 грама

 Начин на приготвяне:

  1. Първата стъпка от рецептата за ризото с манатарки е подготовката на продуктите. Сушените манатарки заливате с около литър топла вода и ги оставяте да престоят около 30 минути. Измивате ориза и го отцеждате много добре от водата, най-лесно това може да стане в ситен гевгир или голяма цедка. Лука и чесъна почиствате и нарязвате на ситно.
  2. След като манатарките са набъбнали, ги отцеждате от водата, нарязвате ги на парченца и ги задушавате за 1-2 минути в 2-3 супени лъжици сгорещено масло. Половината от останалото масло загрявате в дълбок тиган или тенджера и изсипвате в него лука и чесъна, разбърквате и след около минута добавяте и отцедения ориз, след което отново разбърквате добре. Добавете манатарките и отново разбъркайте.
  3. Идва моментът, в който малко по малко трябва да добавите течностите. Първо добавяте виното и разбърквате добре. След като се изпари добавяте 1 чаена лъжица сол и една ½ чаена чаша от водата, в която са стояли гъбите, след като оризът поеме течността добавяте още ½ чаена чаша и повтаряте процедурата докато гъбения бульон свърши. Може да ползвате и гъбен бульон на кубчета, но ароматът му е твърде силен и леко изкуствен, което ще притъпи аромата на горките гъби.