Продукти:

400 г ориз

1 глава лук

1 шепа сушени манатарки

1.5 л горещ пилешки бульон

150 мл бяло вино

25 г масло

2 пълни шепи настърган пармезан

пресни билки - мащерка и др.

4 пълни шепи диви гъби - пачи крак

кладница и др.

сол и черен пипер

1 лимон

сок

Начин на приготвяне:

1. Накиснете сухите манатарки в малко горещ бульон за 10-15 минути.
2. Нарежете на ситно лука го запържете в зехтин на бавен огън, за около 10 минути. Добавете ориза и усилете огъня. Непрекъснато бъркайте ориза докато той се запържи. Добавете виното и бъркайте докато то се поеме от ориза. Изцедете накиснатите гъби, като запазите течността. Прецедете я и я добавете към ориза. Гъбите нарежете на ситно и ги добавете и тях. Овкусете със сол.
3. Намалете огъня и започнете да добавяте топъл бульон малко по малко с черпак и бъркайте докато той се поеме напълно от ориза. Това ще отнеме около 30 минути. Опитвайте ориза - зърната трябва да са сварени, но да се усеща твърдата им структура отвътре.
4. Щом оризът се свари, дръпнете тенджерата от огъня и пуснете бучка масло и шепа настърган пармезан. Разбъркайте и захлупете поне за 3 минути.
5. Изпечете различни видове диви гъби, без печурки, на грил-тиган от двете страни. Прехвърлете ги в купичка. Нарежете на ситно пресните подправки и ги добавете. Подправете със сол и пипер, сока на половин лимон и зехтин. Разбъркайте.

Рецепта:24kitchen