Чували ли сте за panelle? Това е сицилианска улична храна, направена от нахутено брашно и подправки и обикновено с крокети или между две филийки хляб като сандвич.
Това е много евтино ястие и тъй като е направено от брашно от нахут, то е богато на протеини от растителен произход. Смята се, че има арабски корени.

Eто и рецептата за пържени „палачинки“, пълни с протеини, които обожават в южната част на Италия.

Необходими съставки:

150 грама брашно от нахут
750 мл вода
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици прясно нарязан магданоз
растително масло за пържене

Начин на приготвяне:

Изсипете брашното, водата и солта в тенджера и разбъркайте с бъркалка до гладка смес. Гответе сместа на умерена температура и при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти или започне да се отделя от краищата на тенджерата. За да направите това, ви трябват около 5 до 10 минути.

Бързо прехвърлете горещата смес в тава за печене и я разстелете с дебелина около един сантиметър. Приберете в хладилника за около час.

Нарежете сместа на по-малки квадратчета и запържете в сгорещено олио за около три минути от всяка страна. Поставете пържените палачинки върху хартия за печене, за да поемат мазнината, след което сервирайте.

Добър апетит!