Кралицата на Франция, Катрин Медичи, е наредила на своите готвачи да сервират спанак при всяко хранене. Това не е чудно, защото този зеленчук е истинска съкровищница от ценни хранителни вещества. Спанакът е богат на хлорофил, протеини, минерали желязо, магнезий, фосфор и много микроелементи, необходими за поддържане на здравословен баланс. Спанакът предлага огромно количество хранителни вещества по отношение на калоричността си.

Ако желаете може да замените спанака с друг зелечук - манголд. 

В него също се крият много хранителни вещества, така че се смята за наистина мощна храна. Почти няма витамини или минерали, които да не се съдържат в по-голяма или по-малка степен в този зеленчук. Според експерти манголдът съдържа около 13 различни антиоксиданта, от които се отделят алфа и бета-каротин, лутеин, зеаксантин и холин.

Ето как да направите вкусно солено руло със спанак или манголд.

Необходими съставки:

5 яйца

150 г варен и нарязан спанак или манголд

2 супени лъжици заквасена сметана

100 милилитра олио

100 г брашно

малко сол

За плънката:

300 г крема сирене

2 супени лъжици заквасена сметана

150 г шунка 

сол, черен пипер и подправки по желание

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий. Поставете голяма тава за печене с намазнена хартия за печене. Направете пюре от спанак или манголд и добавете всички останали съставки. Разбъркайте, за да се комбинира.

Изсипете сместа, изравнете и поставете във фурната за около 10 минути. Увийте изпеченото руло заедно с маслената хартия във влажна кърпа и го оставете да се охлади.

Напълнете охладеното руло с плънката, която сте приготвили със ситно нарязана шунка и останалите съставки. Намажете рулото и го обърнете. Съхранявайте в хладилник. Добър апетит!