Сиренето и спанакът са добра комбинация в тестените изделия, а вместо спанак можете да използвате манголд или коприва, да добавите пържени кубчета бекон и дори да играете с няколко различни вида топено сирене.

Необходими съставки:

За тестото:

250 гр брашно
125 гр масло
1/2 чаена лъжичка сол
1 яйце

За плънката:

400 гр спанак
250 гр извара
100 гр сирене фета
1 малка глава лук
250 милилитра заквасена сметана
1 яйце
малко сол

Начин на приготвяне:

Нарежете маслото на парчета. Смесете всички съставки за тестото, след това омесете с ръце и оформете топка. Разточете и поставете тестото в намазнена тава. 

Сварете спанака във вода за минута-две, след което го нарежете. Накълцайте лука и го запържете, след това добавете спанака и отново запържете за кратко. Оставете да се охлади. Смесете изварата със заквасената сметана и добавете яйцето и фетата. Разбъркайте всичко добре и добавете спанака.

Сложете сместа върху тестото. Покрийте тестото с алуминиево фолио и печете около 20-30 минути при 180-190 градуса по Целзий.