Подварак е ястие, популярно в страните от бивша Югославия. Основните съставки са кисело зеле, ситно нарязан лук и месо, обикновено свинско печено, които след това се пекат във фурна, за да се съчетаят всички вкусове. Ето как да приготвите традиционното ястие:

Необходими продукти:

  • 1 голям буркан нарязано кисело зеле
  • 1 ч.ч. сме от ориз и ечемик
  • 3 с.л. сушени зеленчуци
  • сол
  • 500 г долни пилешки бутчета
  • 500 г свински врат
  • зехтин
  • мащерка, майорана, розмарин
  • червен пипер
  • горчица
  • сос Табаско
  • свински пръжки

Начин на приготвяне:

  1. Измийте ориза и ечемика под течаща вода и ги изцедете добре. Поставете ги в тенджера и ги залейте със студена вода - 1 пръст над зърната. Сварете ги до готовност.
  1. Пресипете нарязаното кисело зеле от буркан в гювеч. поръсете сухите зеленчуци върху него. Добавете сварените ориз и ечемик заедно с останалата вода от варенето и разбъркайте добре. Добавете още вода, колкото да покрие зелето.
  1. В голяма чиния сложете пилешките бутчета и ги поръсете със сол, зехтин, листенца мащерка и майорана, червен пипер и 1-2 капки сос Табаско. Разбъркайте добре, като втриете всичко добре в месото. Нарежете свинското на пържоли и ги поставете в голяма чиния. Овкусете ги със сол, зехтин, розмарин и горчица. Разбъркайте добре, като втриете продуктите в месото. Оставете двата вида месо да се мариноват 30 минути.
  1. Подредете свинските пържоли върху зелето, а върху тях подредете пилешките бутчета. Захлупете гювеча и го поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути. Отстранете капака и печете още 30 минути. Последните 10 минути печете само отгоре, на 200 градуса.

 

  1. Сервирайте порция подварак, поръсена с топли свински пръжки.