Любими на малки и големи, бургерите са част от съвременното меню и се предлагат в различен формат в много заведения. Но все така спорно остава дали бургерите са добра идея за похапвате от подрастващите и дали могат да намерят място в списъка с полезни храни. Категоричният отговор на Супичка е, че бургерите са подходящи за здравословното меню, а също така и за злояди деца. Важно е какво съдържа самият сандвич и най-вече от какво е приготвено кюфтенцето в него. Приготвен от крехко и сочно пилешко месо, каквото е пилешкото месо на Лудогорско пиле, уютно настанен във вкусно хлебче, пилешкият бургер е сред топ идеите за вкусна, пълноценна и богата храна, която може да приготвите в домашни условия, пише supichka.com

Неоходими продукти:

За маринатата:

чесън - 2 скилидки

пилешко месо - 300 грама

галета - 3 супени лъжици

мащерка - 1 чаена лъжица

За сглобяване:

домати - 1 брой

зелена салата

кисело мляко - 200 грама

За бургерите:

пресен лук - 1 стрък

яйца - 1 брой

олио - 1 супена лъжица

хлебчета - 6 броя

кашкавал - 6 резена

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е изборът и мариноването на месото. Добре е да мариновате месото предварително, като можете да използват любима ваша марината за месо. Тази от кисело мляко е много подходяща за пилешко и е много лека. Разбърквате киселото мляко с ½ чаена лъжица сол, добавяте почистените и нарязани на филийки скилидки чесън и добавяте пилето. Разбърквате добре и оставяте да престои минимум няколко часа.

След като месото е престояло в маринатата го изваждате от него и отстранявате излишната марината. С помощта на блендер, кухненски робот или пък просто с остър нож, накълцвате месото на ситно, но не го смилате на кайма, за да има по-приятна текстура. Добавяте нарязания на ситно лук, добавяте галетата, яйцето, мащерката и ½ чаена лъжица сол, и омесвате добре с ръце до получаване на сместа за бургерите. От смета оформяте плоски кюфтенца във формата на бургери. Изсипвате олиото в тиган с незалепващо покритие и изпичате кюфтетата от всяка страна за около 2-3 минути, до придобиване на лек златист цвят. Внимавайте да не ги печете твърде дълго, за да не станат прекалено сухи.

За сглобяване на сандвичите използвайте качествен вкусен хляб, защото освен вкусните пилешки кюфтенца и той е от съществено значение за вкуса, а и за качествата на крайния продукти. Редувайте зеленчук, с пилешки бургер и кашкавал, или друго ваше любимо сирене. Допълнително може да овкусите с горчица, майонеза, или сос по избор. Задължително закрепете полученият апетитен пилешки бургер с дървено шишче, за да бъде по-лесно, както сервирането, така и консумирането му.