Оригиналната рецепта "Строганов" се прави с телешко месо, но пилешкото също е чудесен заместител.

Историята на ястието датира от далечния ХІХ век, когато готвач, който бил на служба при известния руски генерал граф Павел Александрович Строганов, измислил рецептата за кулинарно състезание, проведено в Санкт Петербург.

Тя е записана официално през 1861 г. в готварската книга на Елена Молоковец.

Нужни продукти:

1/2 кг пилешко филе
100 г гъби
6 кисели краставички
20 г краве масло
2 глави лук
3 с.л. доматено пюре
1 с.л. горчица
100 мл. бяло вино
100 мл. течна сметана
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе се нарязва на ивици и се поръсва със сол и черен пипер. Оставя се за 1 час в хладилник.

Киселите краставички, гъбите и лукът се нарязват на ивици. Месото се запържва в загрято масло, докато побелее.

Пилешкото се изважда и в същата мазнина се запържва лукът. След това се добавят гъбите, киселите краставички и доматеното пюре. Налива се виното и се добавя горчицата.

След няколко минути се слага течната сметана и месото се връща в съда. Поръсва се със сол и черен пипер и се оставя за още 2-3 минути.