Тайната на доброто ризото се крие в качествения късозърнест ориз и малко търпение. Когато приготвяте това ястие, трябва да застанете до котлона, да разбърквате ориза и да доливате течност, докато получите правилните резултати.

За да е кремообразно ризотото е необходимо да се използва късозърнест ориз като арборио, който съдържа голям процент нишесте.

Ризотото става кремообразно при търпеливо заливане на ориза с топъл бульон и разбъркване. Можете също така да добавите малко мляко към ризотото, за да увеличите кремообразната текстура на ястието.

Приготвянето на ризото обикновено започва със задушаването на лук и други съставки в олио.

Въпреки че олиото улеснява тази работа, то повишава и калорийната стойност на цялото ястие. Знаете ли колко олио наливате в тиган или тенджера, когато сотирате нещо?

В една супена лъжица олио има цели 120 калории.

Ако пропуснете сотирането на зеленчуци в масло и вместо това използвате зеленчуков или пилешки бульон, който така или иначе ще използвате в ястието, можете да намалите калорийната стойност с поне 200 до 300 калории.

Супена лъжица-две масло обикновено се добавят в ризотото накрая.

Ако пропуснете тази стъпка, можете да намалите калорийната стойност на ястието с още около 200 калории. Не прескачайте обаче пармезана. Той придава страхотен вкус на ризотото и си заслужава всяка калория.

Необходими съставки за кремообразно ризото със зеленчуци:

  • 250 грама ориз арборио
  • 250 грама гъби
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 грама грах
  • 1 литър зеленчуков или пилешки бульон
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1-2 супени лъжици смес от средиземноморски подправки
  • Лимонов сок
  • Сол и черен пипер по желание
  • Настърган пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте бульона в тенджера и го оставете настрана.
  2. Нарежете лука и чесъна и ги задушете в тиган с малко бульон. Разбърквайте от време на време и добавайте течност, ако е нужно.
  3. Добавете нарязаните гъби, посолете ги и запържете всичко заедно за още три-четири минути.
  4. Добавете ориза и сместа от средиземноморски подправки и задушете всичко заедно за около една минута.
  5. Започнете постепенно да наливате пилешкия бульон и млякото, като бъркате непрестанно. Ще отнеме от 15 до 20 минути, докато оризът „попие“ целия бульон и мляко и се свари.
  6. По средата на сваряването на ориза добавете граха.
  7. Към края на готвенето регулирайте солеността на ястието. Добавете малко черен пипер и поръсете ризотото с малко лимонов сок.
  8. Поднесете ястието топло с настърган пармезан.