Продукти

  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 кубче мая
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 с.л. кафява захар
  • 40 г краве масло + за намазване
  • 50 г сода
  • 200 г моцарела за пица
  • 1 яйце
  • сол на люспи за поръсване

 Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете кафявата захар, затопленото млякото и маята. Поръсете с брашно и оставете маята да шупне.
  2. Смесете брашното и солта в дълбока купа. Направете кладенче и изсипете маята и млякото, както и разтопеното масло.
  3. Омесете меко и еластично тесто върху набрашнен плот. Прехвърлете в чиста купа и покрийте. Оставете да втаса.
  4. След това сложете тестото върху набрашнен плот и го разточете на кора. Нарежете на квадрати.
  5. Нарежете моцарелата на малки кубчета. В средата на вяско парче тесто сложете кубче моцарела и оформете малки топки.
  6. В дълбока тенджера кипнете голямо количество вода и внимателно изсипете содата. Потопете топките във водата за около 30 секунди. След като изплуват на повърхността ги извадете в тава.
  7. Намажете хубава форма за мъфини, в която сте поставили хартиени формички с разтопено масло. Във всеки отвор поставете по три топчета тесто, намажете с разбито яйце и поръсете със сол на люспи.
  8. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Извадете и сервирайте питките топли.