За украса, за подслаждане, за подарък, коледните медени елхички са елемент от коледните приготовления, който не бива да пропускаш. Ароматът на мед, съчетан с този на канела буди вкусни асоциации за домашен уют и празнично настроение. Като добавим и симпатичния външен вид на малките коледни сладкиши-украси ги превръща в желан детайл на всяка трапеза.

Необходими продукти:

  • яйца 3 броя
  • олио 2/3 чаена чаша
  • захар 1 чаена чаша
  • брашно 600 грама
  • хлебна сода 1 чаена лъжица
  • мед 2 супени лъжици
  • пудра захар 1 чаена чаша

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за коледни медени елхички е подготовката на меденото тесто. Разбивате с помощта на миксер или тел за разбиване две цели яйца и жълтъка на третото, заедно с една чаена чаша от пудрата захар и меда, след което добавяте и олиото и отново разбивате. Пресявате брашното заедно с канелата и хлебната сода и малко по малко при непрекъснато бъркатене, най-добре с дървена лъжица, ги добавяте към течната смес. Когато сместа се сгъсти достатъчно, започвате да месите тестото на набрашнен плот.

Върху голяма тава поставяте хартия за печене. Разточвате тестото на блат с дебелина 0,5 см. и изрязвате звездички с различна големина. В магазините можете да откриете комплекти от различни звездички, ако не намерите комплект, то може вие сами да сглобите своя като си купите различни звездички. Изпичате звездичките в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато придобият апетитен златист цвят.

Последната стъпка от рецептата за коледни медени елхичките е сглобяването на звездичките. Докато елементите за звездичките, пресейте със сито останалата пудра захар и я разбийте заедно с белтъка, с помощта на миксер или тел за разбиване, до получаване на фина бяла пухкава глазура. Изпечените меденки звездички оставете да изстинат напълно и след като са изстинали - сглобете с помощта на глазурата. Подредете ги по големина, като между тях слагате от глазурата. Накрая сложете малко пудра захар в цедка и поръсете медените елхички, за да имитирате сняг. Може да сложите и шарена захарна украса, за да бъдат вашите елхички още по-красиви.

Рецепта: Supichka.com

Снимка: Илюстративна